Mi az a chiptuning?! Hogyan működik? Mi történik chiptuning során?

Az ECU (electronic control unit), azaz elektronikus vezérlőegység vagy motorvezérlő fogadja az autóból beérkező különböző jeleket, szenzoradatokat.

Ha a vezérlőegységben szoftvermódosítást hajtunk végre megváltozik az autónk menettulajdonsága, dinamikája, fogyasztása, ereje, nyomatéka. Leegyszerűsítve ezt tesszük chiptuningoláskor, motoroptimalizáláskor.

2 féle motorvezérlőt különböztetünk meg „írhatóság” szempontjából:

  • Nem írható (nem flashelhető) OBD csatlakozón keresztül.
  • Írható (flashelhető) OBD csatlakozón keresztül.

Az OBD-n keresztül írható autók az 1999-es - 2000-res években jelentek meg, ezeknél az ECU-t már nem kell kiszedni. Kivételek természetesen vannak.

A legmodernebb vezérlőegységek között is akadnak típusok, melyeket csak asztali programozással lehet biztonságosan módosítani.

A chiptuning folyamata


A chiptuning folyamata rendszerint egy előzetes szoftverdiagnosztikával és egy próbaúttal kezdődik. A próbaút során fény derül a gépjármű egyes alkatrészeinek aktuális általános állapotáról.

Amennyiben a vizsgált autó rendben van, elsőként kiolvassuk majd lementjük az eredeti gyári szoftverét. A szoftver lementése fontos, mivel ezzel bármikor visszaállítható a gépjármű eredeti szoftveres állapota.

Ezután következik az egyes mezők-térképek kikeresése, mint például a turbónyomás, az adagolás, a gyorsításkori dúsítás, nyomatékhatárolók stb…

Készen is állunk a ”chiptuningra”. Az ügyfél igényeit megismerve és az autó állapotát figyelembe véve elkezdjük módosítani az egyes paramétereket. Tehát mi is történik? Egy ténylegesen egyénre és autóállapotra szabott szoftvert készítünk, amiből „ahány autó annyi változat”.

Miután kialakult az új szoftver, az autó beállításait feltöltjük, majd jöhet a próbakör és a monitorozás. A gurulás után még finomhangolhatunk! Ha az ügyfelünk elégedett a kapott értékekkel és vezetési élménnyel, végeztünk is!

A chiptuning hatásai


  • Teljesítménynövekedés és fogyasztáscsökkenés (gépjárműtől/típustól függően).
  • Egyenletesebb járás, jobb gázreakció

Mi történik ha a chiptuning nem szakszerűen valósult meg? Az autó dadogni, rángatni kezd, nagy füstöt bocsát ki, károsodnak az alkatrészek, tiltás, a vezérlő vészüzemmódba váltása, drasztikusan megnő a fogyasztás. Ezért is fontos, hogy megfelelő szakembernél chiptuningoljunk!